opduwer-collage-2015-11-29-5

Opduwer – Het lakken

Opduwer

Het lakken van de Opduwer “Benny”

Voordat de romp gelakt kan worden, moet deze wel eerst glad gemaakt worden. Over de houten latjes kan niet gelakt worden, dit is geen zicht voor een boot die in werkelijkheid van staal is. Voor het glad krijgen gebruik ik voornamelijk polyester plamuur. Dit is een twee-componenten plamuur snel droog en makkelijk na te bewerken. Voor de wat kleinere oneffenheden gebruik ik normale lakplamuur. Om te zien of de romp ook daadwerkelijk mooi glad begint te worden, gebruik ik spuit-plamuur. Door de egale kleur en de manier van opbrengen (spuiten) krijg je een goed beeld hoeveel werk je nog hebt. Plamuren, schuren, plamuren, schuren, etc. Net zolang tot je zelf vind dat het voldoende is.

De romp onder de waterlijn

Aflakken van de kleur onder de waterlijn. Als eerst moet de waterlijn bepaald worden. Dit kan door de boot (waterpas) op zijn standaard te plaatsen. Met een blokje en een potlood kan er rondom een lijn getrokken worden.

Het dek en de romp boven de waterlijn

Boven de waterlijn en het dek moet zwart. De rode lak eerst goed laten drogen voordat het afplakband er op kan. Het zou zonde zijn om de net gespoten delen te beschadigen. De afplakband volgt de lijn van het rood gespoten deel. Gebruik goede afplakband, geef er iets meer geld aan uit zodat je scherpe lijnen krijgt. Gebruik niet het gewone schildersafplakband voor in en om het huis. Ik heb hier zelf niet zulke goede ervaringen mee.

Het lakken van de opbouw

Na heel wat plamuren, schuren en grondlakken, eindelijk de opbouw gelakt. Gezien de opbouw gemaakt is van ABS, heb ik als plamuurmiddel gebruik gemaakt van polyester plamuur. Hierna een kunststof primer gebruikt en de kleine oneffenheden weggewerkt met lakplamuur.
Als lak gebruik gemaakt van bootlak.
Gezien de opbouw in de herfst gelakt is, is spuiten, in ieder geval in deze situatie, uitgesloten. Bij het lakken heb ik gebruik gemaakt van een verkleinde roller. Het resultaat is niet eens zo gek. Nu laten drogen en dan kan de verdere afwerking beginnen.

Leave a Reply