opduwer-collage-2015-11-29-6

Opduwer – De opbouw

Opduwer

De opbouw van de Opduwer “Benny”

Voordat het dek verder afgewerkt wordt, wordt begonnen met de bouw van de “ruwe” opbouw. Dit om aanpassingen aan het dek op een later tijdstip te voorkomen.

De opbouw

De opbouw heeft afrondingen, dit is toch altijd iets lastiger dan het rechte werk. Het bootje lijkt simpel, maar elk model heeft zijn eigen uitdagingen. Ik begin met het kopiļæ½ren van de tekening en het uitknippen van de opbouw. Twee maal, voor de linker kant en voor de rechter kant. Deze worden op karton gelijmd en uitgeknipt. De kartonnen delen, dienen als mal voor de 1 mm ABS plaat waar ik de opbouw van maak. De kartonnen delen maak ik op maat met de schaar, zodat deze goed passen op het dek. De omtrek van de opbouw wordt zo geheel uit karton gemaakt.
De 1 mm ABS plaat is te kort om in 1 keer de gehele uitslag van de opbouw uit te kunnen snijden. Er moeten dus lasnaden gekozen worden. Ik deel de opbouw in twee delen met aan de voorkant en aan de achterkant de las.
De lasnaden worden verstevigd door aan de binnenkant een stuk ABS te lijmen. De opbouw zo nauwelijks langer en de naden zijn goed weg te werken.

Het gebruikte materiaal, 1 mm ABS is goed te buigen. Handig voor de bouw, maar de opbouw moet wel stevig zijn. Ten slotte moet deze er af gehaald kunnen worden.
Voor de versteviging van de opbouw, wordt een “spant” gemaakt. Dit spant wordt zo stevig en open mogelijk gemaakt. Bij deze boot, zitten de patrijspoorten voor dit spant in de weg. Daarom worden er rond de plaats van de patrijspoorten uitsparingen gemaakt. Ook moet rekening gehouden worden met het luik. Het zou handig zijn, om later onder het luik een schakelaar te plaatsen. Na het uitzagen van deze houten opbouw spant, kan het verlijmd worden in de opbouw.
Gezien na het lijmen van de dak van de opbouw geen makkelijke toegang meer is tot de bovenkant van het hout, wordt het hout aan de bovenkant in de grondlak gezet en afgelakt.

De inbouw

Voor het tussenschot gebruik ik triplex. Dit is steviger dan de 1 mm ABS. Om plamuur en schuurwerk te voorkomen, komt hier een plaat van 2 mm ABS op die ook stevigheid zal geven aan de “bak”. De bodem van de “bak” wordt ook triplex. Hier zal later geen ABS op komen, omdat ik op de bodem van deze “bak” latjes wil leggen.
De rest van de bak wordt gevormd door 1 mm ABS. Om er voor te zorgen dat alles goed stevig verlijmd zit, wordt met glasvezelversterkt epoxy palmuur elke randen van de “bak” extra verstevigd.

Leave a Reply