opduwer-collage-2015-11-29-4

Opduwer – Het dek

Opduwer

Het dek van de Opduwer “Benny”

Voordat de romp wordt afgewerkt, moet eerst het dek er op geplaatst worden gezien bij deze boot het dek aan de bovenkant van de romp zit. Hierna kan de voorkant afgewerkt worden. Maar het begin is het plaatsen van het dek.
Het dek wordt overmaats uitgesneden uit berkentriplex van 1.8 mm en een opening is aangebracht, waar later de opbouw komt te zitten. Het is makkelijker dit aan het begin te doen, voordat het dek op de romp gelijmd wordt, dan een gat in het dek te maken als dit reeds verlijmd is. Verder is het grote voordeel, dat indien het gat van de opbouw er reeds in zit, dit met veel minder moeite op de romp gelijmd kan worden. Het dek is namelijk dubbel gekromd en hier is veel kracht voor nodig om dit op de romp te lijmen.

Om een dek te verlijmen moet je soms alles uit de kast halen. In dit geval gebruik ik niet alleen lijmklemmen maar ook spanbanden om er voor te zorgen dat het gehele dek overal goed aangedrukt wordt en geen kieren ontstaan.
Mijn tip in deze, alles goed voorbereiden voordat de lijm er tussen zit. Dit geeft meer tijd om te controleren of alles goed op zijn plaats zit, geen kieren ontstaan en dat alle gereedschap nodig voor deze verlijming aanwezig is. Hierna alles loshalen en natuurlijk onthouden waar alles zat. Na de verlijming leg ik de romp op zijn kop. Hier voorkom je druipende lijmoverschotten in je romp, de lijm moet blijven waar deze bedoeld is.

Als de lijm droog is, kunnen alle lijmklemmen en spanbanden er af. Het dek was overmaats, dat wil zeggen dat het dek buiten de romp kwam. Dit wordt schuren en vijlen (Dremel doet wonderen) om het dek netjes pas te krijgen. Verder worden alle spanten die nog uitsteken pas gemaakt met het gat in het dek.
Er blijven nu nog twee taken over; een opstaande rand waar de om- en inbouw over moet vallen en de afwerking aan de voorkant.

De “opstaande rand”

Als eerste worden latjes aan de onderkant van het dek ter plaatse van de opening gelijmd. Dit om er voor te zorgen dat de opstaande rand stevig gemonteerd kan worden. Een dek van 1.8 mm is veel te dun om de opstaande rand hier aan te lijmen.

De afwerking op het voordek

Het voordek wordt netjes afgewerkt door twee schuine stukjes berkentriplex in de juiste vorm te snijden en te lijmen. Aan de binnenkant worden deze delen met lijm stevig aan de romp gemonteerd. Vervolgens wordt een driehoekig gevormd deel ook van berkentriplex hier tussen gelijmd.

Leave a Reply