opduwer-collage-2015-11-29-3

Opduwer – Het roer, de schroefas en de motor

Opduwer

Het roer, de schroefas en de motor van de Opduwer “Benny”

Het roer

Het roer moet stevig zijn. Een messing as lijmen aan een stukje kuststof of aan een stuk hout zal niet lang mee gaan.
Om een stevig roer te krijgen, moet er een versteviging aangebracht worden in het blad zelf dat goed te bevestigen is aan de roeras.
Voor het roer wordt een messing buis van 3 mm doorsnede gebruikt. Hierin worden vier gaatjes geboord van ongeveer 1.5 mm. Twee gebogen messing draden worden in een u-vorm gebogen, geplaatst in de gaten en gesoldeerd. Door de soldering ontstaat een stevige messing constructie.
Hierna worden twee houten delen van berkentriplex (1.8 mm) uitgesneden in de vorm van het blad. Ter plaatse van de messing draden wordt een sleuf in het triplex gefreesd.
De twee houten delen worden met tweecomponentenlijm vastgelijmd. Op deze manier ontstaat er een stevig roer.
Hierna kan het roer geplaatst worden. Aan de onderkant van de roeras komt nog een extra ondersteuning. Als roerstang gebruik ik een flexibele stuurkabel dit omdat achteraan te weinig ruimte is om een servo te plaatsen, die achteraf ook nog te vervangen is of een roerstang die te verstellen (af te stellen) is.
Vergeet niet, indien een buis als roeras gebruikt wordt, deze dicht te maken, zo slordig dat je boot vol water loopt.

De schroefas en de motor

Om de schroefas en de motor (Robbe Navy Compact 221425) in te kunnen bouwen, moeten een aantal spanten aan de bovenkant doorgezaagd worden. Gezien de romp nu verstevigd is met Epoxy, kan dit met een gerust hart gedaan worden.
Als eerste wordt gekeken waar de ruimte in het dek moet komen. Deze spanten kunnen dan doorgezaagd worden. Hierna kan de opening voor de schroefas vrij gemaakt worden van Epoxy. Er wordt voor gezorgd, dat de schroefas nog in alle richtingen kan bewegen zodat deze goed uitgericht kan worden zonder de schroefas onder spanning te zetten.
Deze keer kies ik voor een complete set van motor en schroefas in de vorm van een Robbe Navy Compact. Misschien een beetje zwaar voor dit bootje, maar opduwertjes staan toch bekend om hun kracht en snelheid (denk eens aan de “kameleon“).
De standaard schroef die bij de Navy Compact zit past natuurlijk niet bij dit soort boot. Als schroef gebruik ik een vierblads messing schroef met een diameter van 50 mm.

Leave a Reply